Cortisol en voeding

Cortisol en voeding

HORMONEN

HORMONEN

Cortisol en voeding


Vandaag ga ik je meer vertellen wat je qua voeding en suppletie kan doen om van de klachten af te komen die cortisol gerelateerd zijn.

Denk aan:
vermoeidheid, angst, slapeloosheid, laag libido, lage bloeddruk, trek in zoute dingen, brainfog en onregelmatige menstruatie.

⛔️ SKIP CAFEÏNE EN ALCOHOL
Even geen koffie in de ochtend en geen alcoholisch drankje in de avond. En misschien de grootste valkuil bij vrouwen, het drinken van groene en zwarte thee. Dit bevat namelijk ook cafeïne! Alle stimulerende middelen beinvloeden je cortisol hormoon.

⛔️ VERMIJD SUIKERS
Alle snelle koolhydraten zijn een valkuil. Wit brood, pasta en suikers in het algemeen in bewerkt voedsel. Je lichaam is juist dringend op zoek naar langdurige energie uit groente, fruit, eieren, noten, zaden, pitten en peulvruchten bijvoorbeeld.🍳 EET VOLDOENDE EIWIT EN GOEDE VETTEN
Dit zijn de grootste bouwstoffen voor onze hormonen dus zorg dat dit in overvloed beschikbaar is voor lichaam. Denk aan eieren, noten, zaden, pitten en goede kwaliteit vette vis.

🍽 EET VOLDOENDE en NIET TE VAAK.
Je kunt wel gezond eten maar als je chronisch te weinig eet raakt je lichaam ook uitgeput. Daarnaast moeten we niet de hele dag door eten maar hou een zo groot mogelijke tijd tussen je avondmaal en de eerste maaltijd de dag erna.

🌱 SUPPLEMENTEN
Wil je je lichaam een handje helpen?
Met cortisol problemen maak je je lichaam happy met extra veel omega 3 en dagelijks vitamine D. Haal vitamine D lekker vanuit de zon door +/- 20 min per dag onbeschermd buiten te zijn, liefst de ochtens zon!

✅️ En wat fantastisch werkt is het kruid ashwaghanda. Dit kun je heel goed inzetten voor een laag libido en vermoeidheid en dit kruid werkt rustgevend.