Stress verlagen

Stress verlagen

HORMONEN

HORMONEN

Stress verlagen


Stress is de allergrootste boosdoener voor onze hormonale disbalans. En stress is een heel groot begrip en voor iedereen anders qua beleving. Hier wat tips om stress te verminderen:


๐Ÿƒ๐Ÿผโ€โ™€๏ธ- BEWEEG!
Een workout mag niet langer dan drie kwartier duren. Als een training langer dan een uur duurt zal je testosteronniveau gaan dalen en je cortisolniveau stijgen. Eenkorte intensieve krachttrainingvan een kwartier kan beter zijn dan een uur! En het allerliefste buiten in de natuur!

๐Ÿง˜๐Ÿผโ€โ™€๏ธ- ONTSPAN.
Je adem is zonder twijfel een van je belangrijkste tools als het om het verlagen van je stresslevels gaat. Basisprincipe: hoe langer je uitademing, hoe meer ontspanning. Door de vertraagde uitademing activeer je namelijk het parasympathische deel van je zenuwstelsel, dat deel is verantwoordelijk voor rust en ontspanning. De bloeddruk verlaagt, hartslag vertraagt, spieren ontspannen. Ga dus eens rustig zitten enmaak je uitademing twee keer zo lang als je inademing. Adem bijvoorbeeld 4 tellen in, en 8 tellen uit.โ˜•๏ธ - CAFEรNE & ALCOHOL
Vermijd alcohol, cafeinehoudende dranken en andere stimulerende middelen. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen al de trigger zijn!

๐ŸŒœ- DAG EN NACHT RITME
Sochtends is je cortisol hoog en in de loop van de dag moet je cortisolwaarde steeds lager worden, tot de laagste waarde rond 10 uur โ€™s avonds. Je lichaam en geest worden klaargemaakt voor rust en tot slot om te slapen. Wanneer dit systeem niet goed meer werkt ervaart je lichaam stress.

Sochtends begint de verstoring al door cafeรฏne te drinken. Vervolgens kruipen we achter ons scherm pc/telefoon. Dit kunstlicht verstoort je biologische klok. Savonds komen we thuis en drinken we alcohol of thee met cafeรฏne ( zwarte en groene thee) en kruipen we achter de tv met kunstlicht. Oftewel de hele dag door is ons cortisol hoog! Volledig overprikkelt en uit balans gaan we naar bed en doen we geen oog dicht.

โœ…๏ธ Dus weg met koffie, alcohol, cafeรฏne en schermen en kom in beweging of ontspan met ademhalingsoefeningen.