Glutenvrij

Hoe komt het dat steeds meer mensen tarwe en gluten intolerant worden?

GLUTENVRIJ

GLUTENVRIJ

Hoe komt het dat steeds meer mensen tarwe en gluten intolerant worden?


Want we horen dit steeds vaker!

Gluten is een eiwit wat zit in bepaalde soort granen. Dit eiwit is heel complex en één van de moeilijkste verteerbare eiwitten voor ons lichaam. Met name de tarwegraan.


Hoe komt het dat steeds meer mensen hier last van krijgen?

Dit komt doordat door de jaren heen het kweken van de tarwegraan is verandert.
We zijn met de jaren steeds meer tarwe gaan consumeren waardoor er dus steeds meer tarwe gekweekt moet worden. Om dit proces te verbeteren, om steeds meer oogst te kunnen krijgen, is het proces verandert.


Er zijn steeds meer bestrijdingsmiddelen gebruikt zodat er geen ongedierte op komt, zodat ze grote getalen kunnen zaaien en zodat de tarwe oogst minder snel zal mislukken.


De bestrijdingsmiddelen die ze tegenwoordig gebruiken, verandert de eiwitstructuren van de graan. Ook hiervoor gebruiken ze weer een middeltje wat de structuur verandering remt. Hierdoor wordt de tarwegraan complexer en is het nog moeilijker voor ons lichaam geworden om ze af te breken. Met als gevolg dat onze darmen gaan protesteren! Helemaal als je 3x per dag tarwe binnen krijgt en dan heb ik onze tussendoortjes nog niet meegerekend!


Vaak zijn we dus niet perse intolerant voor de gluten maar vaak voor de tarwegraan zelf. En dan met name door het proces wat de tarwegraan heeft ondergaan.


Het kan vaak dus al helpen door te minderen met tarwe producten, over te stappen op bijvoorbeeld spelt.


Kies voor goede kwaliteit en ga minder bewerkt voedsel consumeren!


Hoe minder bewerking er is toegepast hoe fijner voor je darmen!