Spareribs festivalstyle

Voedingsexpert en Hormoontherapeut

Miss Nutrition

Spare ribs


Met mijn verjaardag leek het wel een spareribs festival. Voor vrienden en familie hadden we spareribs gemaakt. We kwamen er achter dat dit niet op 1 @thebastardnl zou passen. Dus daar was maar 1 oplossing voor, een 2de halen! 🙊 5kg spareribs van @zaakvolsmaak 

Ingredienten voor 4 personen:


  • 4 ribs
  • 4 el Amerikaanse gele mosterd
  • 8 el BBQ pig kruiden (zie recept stap 1)
  •  pig spray (zie recept stap 2)
  • 200 ml BBQ  saus

Hoe  maak je het

Stap 1


De pig rub maken we zelf en kan je voor al het varkensvlees gebruiken en is de hele zomer houdbaar. Stop het in een mooie weckpot! Hiervoor stop je de volgende kruiden in de pot en roer je alles goed door elkaar:


  • 25gr paprikapoeder
  • 25gr gerookte paprikapoeder
  • 25gr zout
  • 25gr kristalsuiker
  • 15gr bruine basterdsuiker
  • 15gr uien granulaat
  • 10gr knoflook granulaat 
  • 1tl gemalen zwarte peper
  • 1tl gedroogde basilicum 
  • 1tl gedroogde tijm
  • 1tl venkelpoeder
  • 0.5tl chilipoeder
  • 0.5tl mosterdpoeder
  • 0.5tl kaneel

.

Stap 2

De pig spray heb je nodig om de ribbetjes vochtig te houden tijdens het garen aangezien ze uren op de bbq liggen. Het handigste is om het in een plantenspuit te stoppen!


  • 100ml appelsap
  • 100ml apprecider azijn
  • 100ml whisky


Stap 3

Pak de ribbetjes erbij en haal het vlies er van af. Dit gaat heel makkelijk met een schroevendraaier. Steek de schroevendraaier tussen het vlies en zo trek je het er zo af.


De ribbetjes smeer je in met de Amerikaanse gele mosterd. Subtiel overal een beetje.


Vervolgens verdeel je de pig kruiden over de ribbetjes. Dit hoeft niet subtiel. Zorg dat het overal zit zowel voor en achterkant!


Stap 4 

Zorg dat de bbq rond de 110 graden is. De ribbetjes worden indirect gegrild. 

Leg de ribbetjes in een rek. Ze gaan er 2 uur op en ieder half uur spray je ze in met pig spray.



Stap 5

Na de 2 uur spray je ze nog 1 keer in en pak je de ribbetjes in aluminiumfolie. Ze gaan nu nog eens 1.5 uur de bbq op!



Stap 6

Na anderhalf uur bakken in aluminiumfolie pak je de ribbetjes weer uit. Smeer de ribbetjes met een kwast in met BBQ saus. 

Steek de BBQ wat hoger want ze gaan ze nog even goed grillen voor een knapperig randje. 


Leg ze nog eventjes op de BBQ tot ze een mooie bruine grill  hebben!

Miss Nutrition

Voedingsexpert en Hormoontherapeut