Omega Haverkoeken

Voedingsexpert en Hormoontherapeut

Miss Nutrition

Omega Haverkoeken

Koeken vol met omega zoals walnoot,

zonnebloempitten, gebroken lijnzaad, pompoenpitten, chiazaad, hennepzaad en sesamzaad.


Waarom is omega zo goed voor je?

Hormoonhuishouding: EPA, een van de vetzuren heeft een bewezen gunstige invloed op hormoonschommelingen, zoals tijdens menstruatie, zwangerschap en de overgang. EPA dient namelijk als bestandsdeel voor een aantal stoffen die van invloed zijn op de productie van verschillende hormonen en enzymen.

Hersenen: Het grootste deel van hersen-, zenuw- en oogweefsels bestaat uit DHA. Deze zorgen onder andere voor de regulatie van ons leer-, denk- en spraakvermogen, de motoriek, het geheugen, de stemming en ons gedrag. Om goed te functioneren is vooral voldoende DHA belangrijk.

Hart en bloedvaten: Voldoende omega-3 zorgt voor een toename van het goede cholesterol HDL en verlaagt het slechte LDL cholesterol. Een gezond cholesterolgehalte is goed voor je hart en bloedvaten.

Ingredienten:


  • 100 gr. havermeel
  • 100 gr. roomboter
  • 100 gr. Splenda suikervervanger van stevia (of 100gr echte suiker/honing)
  • 50 gr. havervlokken
  • 35 gr. rozijnen
  • 50 gr. mix van zonnebloempitten, gebroken lijnzaad, pompoenpitten, chiazaad, hennepzaad en sesamzaad.
  • 35 gr. walnoten
  • 2 tl. kaneelpoeder
  • 1.5tl. bakpoeder
  • 2 el. water
  • snufje zout

Hoe  maak je het

Stap 1

Verwarm je oven voor op 170 graden en leg vast een bakplaat met bakpapier klaar.


Stap 2

Doe de havermeel in een grote kom en doe hier het bakpoeder, de zoetstof, kaneel en het zout bij. Roer alles even goed door elkaar. Smelt de roomboter alvast op een laag vuurtje.


Stap 3

Doe de havervlokken, de rozijnen, de pitten en zaden en de walnoten bij het meel en roer alles nogmaals goed door elkaar. Giet de gesmolten boter in de beslagkom en voeg tenslotte nog twee eetlepels water toe. Kneed alles goed door elkaar met je handen tot je een mooi kleverig deeg krijgt.

Stap 4 

Draai tien balletjes van het deeg en leg deze op voldoende afstand van elkaar op de bakplaat, druk ze daarna plat tot ze een dikte van ongeveer een halve centimeter hebben. Bak ze in 25 minuten gaar.


Stap 5

Ze zijn klaar als de koeken mooi bruin zijn geworden en de randjes een beetje hard beginnen te worden, laat ze daarna afkoelen op de bakplaat. Je kan de koeken het best bewaren in een afgesloten trommel.

Miss Nutrition

Voedingsexpert en Hormoontherapeut